Hoofdpagina I Nieuws I Inhoud I Redactie I Publiciteit I Advertentie I Abonnement I Site Map
© Drukkerij van Hoeilaart c.v.

De Druivenstreek

De druif is een 5000 jaar oude fruitsoort, maar het druivenavontuur in de naar haar genoemde streek, begon in de Ijsevallei toen Felix Sohie (1841-1929)  in 1865 zijn eerste druivenser te Hoeilaart bouwde. Hij dankte dit aan zijn ervaring als tuinier bij Baron de Peuthy te Huldenberg, waar hij verantwoordelijk was voor het verzorgen van een kleine muurser met groenten en waar hij zijn eerste succes met druiven bekwam. Felix Sohie was er vast van overtuigd dat er een toekomst was voor de teelt van druiven in serren en in 1866 ontwikkelde hij met de hulp van zijn broers Frans en Willem de druivenkas zoals men deze nu nog kent en een verwarmingssysteem. De eerste druivenvariëteiten die door de Sohies geteeld werden, waren Frankenthal en Chasselas de Fontainebleau.

De Hoeilanders zagen dat het harde werk van de Sohies succes had en vanaf 1880 begonnen ze hun voorbeeld te volgen. In 1878 volgden de gebroeders Danhieux in de buurgemeente Overijse hun voorbeeld.  In 1910 was de uitbreiding van serren in de streek niet meer te stoppen. In Hoeilaart waren er toen al 5176 serres, waardoor later Hoeilaart ook wel eens “Het Glazen Dorp” genoemd werd.

In 1944 werd door een “Comité van Druiventelers” en de “Drukkerij van Hoeilaart”  DE SERRIST geboren, dat een informatieblad werd voor de toen 4200 druiventelers, in de streek “serristen” genoemd. In 1949 werd het informatieblad vervangen door “Het Nieuws van de Week” en werd er  algemeen nieuws van de streek in opgenomen, zodat  DE SERRIST een algemeen nieuwsblad werd van de Druivenstreek.

De uitbreiding van de druiventeelt duurde tot de jaren 60. In totaal telde de hele Druivenstreek meer dan 33 000 serres. Het grootste aantal ervan stond in Hoeilaart, Overijse, Huldenberg, Duisburg en La Hulpe.

In 1962 stopte de uitbreiding wegens de buitenlandse concurrentie die verhoogde door de verbetering van de transportmiddelen over grote afstanden. Er verdwenen uiteraard talrijke bedrijven, maar heden ten dage worden er nog altijd veel druiven gekweekt in de streek door serristen die dank zij hun jaren ervaring en wilskracht de druiven met succes blijven voortbrengen met als enige belangrijke eigenschap de “kwaliteit”.

Momenteel zijn de Belgische tafeldruiven wereldwijd bekend als een  ongeëvenaard product en gaat de streek de geschiedenis in als Druivenstreek, een streek met nog duidelijk waarden zoals, de druiventeelt met hedendaags nog overal serren, en nog veel referenties die naar de druiventeelt verwijzen zoals  “DE SERRIST” , De Druivenfestivals, …….